خم کاری

در صنعت ورقکاری برای تغییر فرم قطعات از خمکاری استفاده می شود . در خمکاری قسمتی از مواد را با حفظ سطح مقطع شان تا حد  ممکن از مسیر اصلی خارج کرده و به حالت دلخواه در می آورند


قابلیت خمکاری :

ظرفیت خمکاری ورق های فولادی متغیر بوده و به میزان کربن آنها بستگی دارد. با افزایش میزان کربن قابلیت خمکاری کاهش می یابد در واقع این دو با هم رابطه عکس دارند. ورق های فلزی که درصد کربن آنها ۱٫۲ است امکان خمکاری در حالت سرد را دارند و در صورتی که درصد کربن از مقدار ذکر شده بیشتر شود خمکاری به روش گرم انجام می پذیرد. ورق های غیر آهنی معمولا به روش سرد خم می شوند اما بعضی از آنها به دلیل نداشتن انعطاف لازم بایستی ابتدا گرم و سپس خم شوند. ورق های روی و آلیاژهای آلومینیوم در حالت گرم بهتر خم می شوند.

برگشت فنری :

به دلیل قابلیت ارتجاعی در فلزات پس از خمکاری قطعات، مقداری برگشت اتفاق می افتد و زاویه ی خمش کمتر از زاویه ی خمکاری مورد نظر حاصل می شود. این قابلیت را برگشت فنری گویند که نه تنها درمورد ورق های فلزی بلکه در شمش ها ، میله ها و سیم ها با سطح مقطع های مختلف نیز پیش می آید.

انواع روش های خمکاری :

۱ ) خمکاری مسقیم ۲ ) خمکاری فلنج ۳ ) خمکاری منحنی شکل

انواع ماشین های خمکاری :

۱ ) خمکن های دستی ۲ ) خمکن ساده ستونی ۳ ) ماشین خمکن برقی ۴ ) پرس های خمکن مکانیکی و هیدرولیکی

۱ : انواع خمکن های دستی :

اینگونه دستگاه ها از ساختمان ساده ای ساخته شده اند و برای ورق هایی با طول محدود و ضخامت های کم به کار گرفته می شوند.
۲ : ماشین های خمکن ساده ستونی :

این ماشین ها در دو نوع با فک بالای ساده و یا با فک بالای لقمه ای موجود هستند و از نظر ابعاد نیز در طول های مختلف به بازار عرضه می گردند. در اینگونه ماشین ها ورق فلزی مورد خمکاری بین دو فک بالا و پایین قرار گرفته و فک بالا که متحرک می باشد به وسیله دسته ای که برای همین کار در نظر گرفته شده به پایین فرستاده می شود و ورق را به فک پایین محکم می فشارد. صفحه ی گردان که در قسمت جلوی ماشین قرار دارد توسط دو محور از دو طرف در یاتاقان قرار گرفته و در درون دو کشویی که به طور عمودی حرکت می کنند جاسازی شده است . صفحه ی گردان که مسئولیت خمکاری را برعهده دارد دارای دو وزنه می باشد. وظیفه این وزنه ها افزایش نیروی خمکاری می باشد. تیغه ی پایینی که روی این صفحه قرار دارد می تواند برای ضخامت های مختلف قابل تنظیم باشد. با چرخاندن فلکه صفحه گردان این صفحه به سمت پایین حرکت کرده و دستگاه برای ضخامت جدید تنظیم می گردد و به کمک دسته صفحه گردان خمکاری صورت میگیرد. زاویه ی حرکت صفحه ی گردان قابلیت تنظیم دارد و می توان آن را برای ضخامت های مختلف تنظیم کرد. با اینگونه خمکن ها ورق های فولادی کم کربن را تا ضخامت ۳ میلی متر ، ورق های آلومینیومی را تا ضخامت ۶ میلی متر و ورق های برنجی و مسی را تا ضخامت ۵ میلی متر می توان خمکاری نمود.

۳) خمکن های برقی :

اجزای اصلی ماشین های خمکن برقی عبارت اند از :

موتور الکتریکی وجعبه دنده معکوس کننده ی دور
فک بالای دستگاه و متعلقات آن که حرکت خود را از الکتروموتور می گیرند
صفحه ی گردان و متعلقات آن که حرکت خود را از الکتروموتور می گیرند
تجهیزات تبدیل و انتقال نیرو
خمکن های برقی معمولا در طول ۱ تا ۶ متر بوده و به وسیله ی آنها می توان ورق های فولادی را تا ضخامت ۶ میلی متر خمکاری نمود.
۴) ماشین های پرس خمکن :

این ماشین ها به وسیله انواع قالب ها که به آنها سمبه و ماتریس گفته میشه کار می کنند .از آنها جهت صاف کردن ، ایجاد فرو رفتگی ، برجستگی و خمکاری ورق های فلزی در زوایای مختلف استفاده می شود. این نوع از ماشین های خمکن در ابعاد مختلف ساخته و استفاده می شوند ، طول میز آنها معمولا ۲ تا ۶ متر برای اندازه های معمولی و در مدل های بزرگتر تا ۱۲ متر نیز می باشد. قالب های این ماشین های خمکن نیز متناسب با مشخصات و طول دستگاه ساخته می شود. پرس های خمکن به گونه ای ساخته  شده اند که فشار را بر روی یک سطح باریک و طویل با حداقل میزان انحراف وارد می سازند. همین ویژگی باعث شده تا شکل ظاهری این پرس برک ها شبیه به یکدیگر ولی قدرت و ظرفیت آنها متغیر باشد. قسمت های مختلف این پرس ها شامل : بدنه ، بستر ، ضربه زن ، سیستم متحرکه ، قالب های سمبه و ماترس می باشد.

خمکاری,دستگاه خم,دستگاه cnc

خمکاری یکی از روش های فرم دهی انواع ورق های فلزی و غیر فلزی جهت ایجاد خم در قطعات مختلف می باشد. یکی از مزایای خمCNC  افزایش دقت در محل خمکاری و کاهش خطاهای نصب و مونتاژ قطعات می باشد. همچنین در اکثر مواقع مشکل اساسی برگشت فنری را نیز می توان با خمکاری با دستگاه های پیشرفته برطرف نمود. جدول زیر مقدار ابعاد خمکاری دستگاه ما را نشان می دهد.

ابعاد و متریال مختلف جهت خمکاری ورق با دستگاه خم CNC:

جنس ورق(متریال)

ضخامت

طول

ورق آهن(استیل)

۱۰mm

۳۰۰۰mm

ورق استنلس استیل

۱۰mm

۳۰۰۰mm

ورق آلومینیوم

۱۰mm

۳۰۰۰mm

سایر فلزات سوپر الیاژ

۱۰mm

۳۰۰۰mm


عملیات خم‌کاری سی ان سی روی ورق های فلزی را می توان با ابعاد و انداز های مختلف انجام داد بطوری که ضخامت از چند میلی‌متر تا قطعاتی به طول ۶ متر را شامل شده و دارای دقت بسیار بالایی می باشد. اگر به اطراف خود بنگریم خواهیم دید که اکثر وسایلی که روزانه با آن سروکار داریم و مشاهده می کنیم قطعا دارای خمکاری و یا برش های دقیقی هستند که با استفاده از همین دستگاه های لیزر و پانچ و دستگاه خم فلزات و ورق صورت گرفته اند. در خمکاری ورق های فلزی در صورت داشتن دانش فنی می توان عملیات خمکاری را با هر ابعاد و اندازه و یا ضخامت ورق خم نمود. لذا ما با تکیه بر سال ها دانش و تجربه، خدمات مختلفی را در زمینه فرایند خمکاری را به مشتریان مختلف ارایه خواهیم نمود. در کل فرآیند خمکاری فلزات و ورق ها به ابعاد قطعه کار و ضخامت و زاویه خم و مکان خم در خمکاری بستگی دارد.